Recept på gårdagens middag
Ugnsbakad lax med tomat- och rucolasalsa
Kock: Fredrik Eriksson
laxfilé, utan skinn
1 msk smör
havssalt
Tomat- och rucolasalsa:
1 kruka rucolasallad
1 st vitlöksklyfta
3 st tomater
1 tsk vinäger
2 msk olivolja
socker
salt
vitpeppar
Dijoncrème:
2 msk crème fraîche
1 msk dijonnaise
socker
salt
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smör en ugnssäker form.
3. Lägg laxen i formen och strö över lite havssalt. Baka laxen i ugnen i ca 8 min.
4. Finhacka nedre delen av rucolasalladen, spara resten till garnering. Skala och hacka vitlöksklyftan. Skär tomaterna i tärningar.
5. Lägg den hackade salladen, vitlöken och tomaterna i en skål. Tillsätt vinäger, olivolja, socker och salt. Mal över lite vitpeppar. Rör om ett par min så att det blir krämigt.
6. Rör samman crème fraîche och dijonnaise. Smaka av med salt och socker.
7. Lägg upp laxen med salsan. Garnera med rucola. Servera med lite dijoncrème och färsk pasta eller pressad potatis.
Schulmans chokladfondant
Smöra några små folieformar.
Ta fram 150 g rumstempererat smör.
Rör ner 1 dl strösocker. Kan ev ta lite mer om man vill.
Vispa ihop socker och smör, till en smörkräm.
Smält 150 g mörk blockchoklad i en kastrull på låg värme.
Knäck 4 st ägg i smörkrämen.
Ta ytterligare 2 st äggGULOR och tillsätt till krämen.
Ner med den smälta chokladen i bunkern.
Vispa ner 0,75 dl vetemjöl.
Vispa ordentligt!
Häll upp geggan i formarna, ända till kanten.
200 grader i mitten av ugnen i exakt 8 minuter.
TACK!! glad