Recept på avocadogratäng
Detta behöver du för 4 portioner
Tomatröra
2 klyftor vitlök
1 gul lök
2 msk olja
1 burk krossade tomater eller 1 burk med hela tomater som krossas med en potatispress.
100 g färska champinjoner
1⁄2 tsk salt
2-3 mogna avokado
1 tsk paprikapulver
Ostsås
4 dl mjölk
1 msk smör
3 msk mjöl
1⁄2 tsk salt
1 krm muskonötspulver
2 krm svartpeppar
Gör så här
Sätt ugnen på 250 grader.
Tomatröra
Skala och hacka lök och vitlök. Skiva champinjonerna.
Värm olja i en panna och fräs löken.
Tillsätt krossade tomater, champinjoner och salt.
Låt småkoka i 5 - 10 minuter.
Ostsås
Skaka mjölet med lite av mjölken i en redningsbägare.
Rör ned redning i resten av mjölken, lägg i smör och koka upp.
Låt såsen sjuda några minuter under omrörning på svag värme.
Krydda med salt och peppar.
Ta av kastrullen från värmen och lägg i hälften av den rivna osten
som får smälta ned i såsen.
Skala och kärna ur avokado och skär den i skivor.
Lägg tomatröran i en ugnssäker form, fördela
avokadoskivorna ovanpå och häll ostsåsen över.
Strö över resten av osten och pudra med paprikapulver.
Ställ in formen i ugnen och grädda i 8 - 10 minuter.
Servera gärna med pasta blandat med kokta morotsbitar och ärtor.
Receptet hittade jag på mjölkfrämjandets hemsida