paus underhållning

Det blev ingen promenad.
får mejl från SJ hela tiden om tåg som blivit ersatta av buss under helgen,
så har fullt upp att skylta.

Men mellan mejlen hinner jag istället läsa lite;



Den här månadens bok i bokklubben.

Text från adlibris;
Beskrivning:

Det här en berättelse om Jeanette, adopterad av evangelister i en liten industristad i norra England på 60-talet. Hon uppfostras vid sidan av spirituella giganter som Vittnade Elsie och Pastor Spratt och är ämnad för missionärfältet. Dessvärre gör den karisma som gör henne till en sådan framgångsrik frälsare också att hon lyckas frälsa en av flickorna i församlingen lite väl mycket. Kärleken och sex fanns inte med i hennes mors planer för henne och särskilt inte i den här skepnaden. Vid sexton års ålder tvingas hon lämna församlingen, hemmet och familjen.

Här borde det finnas utrymme för en flod av bitterhet, men Winterson är aldrig bitter, istället präglar hennes karaktäriska underfundiga och kvicka humor hela romanen och lämnar läsaren med en varm och behaglig känsla och en törst efter mer av denna fantastiska författare.

Det finns annan frukt än apelsiner har blivit en modern klassiker som ständigt finner nya läsare runt om i världen. Winterson vann The Whitbread Award för bästa debutroman.

Jeannette Winterson föddes 1959 i Manchester och adopterades bort till ett strängt religiöst par. Hon uppfostrades inom pingströrelsen och var redan som åttaåring en framgångsrik predikant. Femton år gammal kastades hon ut ur hemmet och församlingen sedan hennes förhållande med en annan ung kvinna i församlingen avslöjats. Hon försörjde sig sedan som bland annat sminkös på begravningsbyrå och som mentalvårdare.

Hon debuterade 1985 med den skenbart självbiografiska romanen Det finns annan frukt än apelsiner som också gjorts som tv-serie av BBC. Winterson har bland annat belönats med det engelska tv-priset BAFTA och FIPA D ´Argent i Cannes för bästa manus och The whitbread Award, John Llewellyn Rhys Memorial Price och E.M Forsters Award.

" Man tar hennes böcker till sitt hjärta alldeles motståndslöst" Kristina Lugn

"Om inte Jeanette Winterson får nobelpriset någon gång är världen ännu orättvisare än vad trodde" Nina Lekander, Expressen

"Hon är ta mig fan den bästa författare jag någonsin läst" Anders Paulrud, Aftonbladet

Har kommit ungefär halvvägs i boken, men vet fortfarande inte riktigt vad jag tycker.
Är kanske inte lika lyrisk som kritikerna i alla fall.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0