Alla har sin egen agenda

Sverige är ett underbart land.
Och själv är jag riktigt stolt över att våra förfäder beslutade att vårt land ska vara en demokrati med ett parlamentariskt styrelsesätt, där alla medborgare har ansvar för vårt samhälle.
 
Vår riksdag väljs av landes invånare i fria, hemliga och direkta val som skyddas av grundlagen (3 kap. 1§) och ingen får av det allmänna tvingas att ge till känna sin åskådning i politiskt, religiöst, kulturellt eller annat sådant hänseende. (2 kap. 2§)
 
Detta är jag stolt över!
 
Vi människor är alla olika. Vi har olika upplevelser och erfarenheter som formar hur vi ser på världen.
Vi lever alla under olika förutsättningar och vi har olika egenskaper, så självklart kommer vi aldrig att tycka precis likadant om allting. Men många av oss delar ialla fall något.
 
Men i dagens informationssamhälle måste vi alla vara källkritiska när vi tar del av information från t ex Internet annars riskerar vi att övertalas om att tycka saker som inte har någon grund. När du ska köpa något, ta beslut, engagera dig i en samhällsfråga eller få kunskap inom ett nytt område, så vill jag att du nästa gång försöker vara källkritisk. All information innehåller ett urval av fakta och åsikter och ibland till och med rena lögner. Källkritik är en metod som hjälper oss att kontrollera vad som är tillförlitligt och trovärdigt.
• Vi tror gärna på information som stödjer de åsikter vi redan har
• Vi har lätt att upptäcka det vi förväntar oss och vill se
• Vi har lätt att tro att det som är sant i dag är också är sant i framtiden
• Tillförlitlig information bygger alltid på mer än en källa.
 

I stort sett all information förmedlas med ett syfte t ex att undervisa, övertyga och/ eller skapa diskussion. Syftet påverkar vad och hur vi informerar. I själva verket är de flesta källor påverkade av någon tendens. Det är ju människor som har lagt fram informationen och deras uppfattning om världen har påverkar det de iakttagit och lärt sig.

När du har bestämt dig för att använda en källa är det viktigt att du granskar om källan är äkta d v s om den är vad den utger sig för att vara. Det kan handla om att tidsbestämma ett dokument eller ta reda på om den som står bakom källan är trovärdig.

Författare, ansvarig utgivare, kontakt på en webbsida kan du lätt kontrollera med hjälp av en sökmotor (t ex Google). Då kan du få information om personens bakgrund och sammanhang. Verkar personen vara tillförlitlig? Vilket arbete har personen? Är han/hon med i någon organisation?

Var kritisk till privatpersoners information eller information som ges av en organisation eller företag med starka egna intressen.

Tendensiös information är ensidig, överdriven eller tar parti för en åsikt. Fakta och statistik kan vara utvald för att just den egna uppfattningen ska verka sann. Ett annat ord för det är att informationen är vinklad.

Ta reda på vilket syfte författaren/organisationen/företaget har med att ge informationen. Och ta dig tid att ta fram den information som presenteras av motståndaren. Försök att söka efter fakta som kan ha utelämnats i källan. Det båda parter är överens om är troligen sant.

 

 

Det är så himla lätt att gilla eller dela ett inlägg på facebook. Ni gör det hela tiden. Jag också.

Men jag lovar att jag kommer att vara ännu mer källkritisk från och med nu- och jag hoppas att du också kommer ta ditt ansvar att vara det.

Rösta på precis vad du vill. Tyck precis vad du vill. Det har jag inte med att göra.

Men om du väljer att  fylla mitt flöde med information, som du uppenbart vill att jag ska ta del av-

Se då till att ta reda på vad det egentligen betyder!

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0